Tercera Cultura en català
comentarios 3

Les arrels filosòfiques de l’Eco-Teología

Publicat per Nihil Obstat a : fabregas.blogspot.com

El relativisme fou proclamat fa 2.500 anys pel sofista Protàgores: «L’home és la mesura de totes les coses: de les coses que són com són i de les coses que no són perquè no són.»

Els grecs creien que la raó es fonamenta en la natura (Aristòtil) o en les idees (Sòcrates i Plató). L’escolàstica medieval va fer més explícit el seu fonament mantenint la raó en una base moral. La impaciència amb el raonament basat en la moral dels escolàstics derivaria en la Il.lustració amb el nou sofisme de Descartes que fa de la ment humana la mesura de totes les coses.

La primacia de la raó pura de Kant condueix a que si la percepció d’un objecte i el propi objecte no poden ser reconciliats, l’objecte ha de conformar-se al nostre coneixement. La manca de qualsevol criteri de veritat en Descartes i Kant fan que la raó es transmuti de descobridora a creadora de veritats. La raó entra en una veritable crisi amb el nihilisme, del llatí per res: el res és no res de Martin Heidegger (das Nichts nichtet). El postmodernisme és nét del nihilisme.

Els alarmistes han fet que la seva teoria de l’escalfament global per l’home prevalgui per sobre de les proves igual com la realitat de Kant és forçada a conformar-se a la nostra percepció d’ella. El rebuig alarmista del mètode científic és postmodernista. Aquests científics buscasubvencions i ideològics ens volen retornar al Regnat de Ptolomeu quan la realitat de Galileu era obligada a emmudir per a suprimir la revelació d’una altra Veritat Inconvenient.

(Resum de Josep C. Vergés)

3 Comentarios

  1. Alexandre Guimarâes says

    La afirmación de que los defensores del calentamiento global nos quieren retrotraer a la época de Ptolomeo me parece una vuelta de tuerca algo exagerada. Me pregunto incluso si es una afirmación responsable. Como mínimo, es una generalización peligrosa. ¿Hay realmente datos fehacientes para afirmar que el calentamiento global es una ficción?

    Fanáticos hay en todos los lados. Pero voy a ser honesto, prefiero usar el poco tiempo del que dispongo en luchar en contra de los fanáticos que contaminan que en contra de los que creen que pisar el césped es un asesinato. Aunque no por eso voy a defender el calentamiento global como una verdad absoluta.

    Eso sí, creo que el artículo le va a encantar a los detratores del (¿supuesto?) calentamiento global. Especialmente a los malintencionados.

    (* Obs.: He tenido que tirar de un traductor, ya que aunque hable castellano e inglés, pierdes matices si no dominas el catalán. Pediría al autor o a un buen samaritano que haga la versión en castellano. Curiosidad: ¿hay catalanes que realmente no pueden comunicarse en castellano?)

  2. Pedro says

    A lo mejor perdemos «matices» a la hora de expresarnos en una lengua que no es la materna y hagamos catalanadas. Que se yo. ¿Hay algun sociolingüista en la sala?

  3. Alexandre Guimarâes says

    Sociolingüistas hay a patadas por todos los lados. Muchos ocupan puestos políticos.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *